Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

19 lipca 2020

Sól to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego powinno się stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, takich jak wapń, potas czy magnez, a jednocześnie nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]