Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta
15 maja 2022
Zamów barszcz biały w butelce.
Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co generuje chęć ekspresowego nasycenia się, chętnie omijamy zupy na rzecz potraw uprzednio serwowanych na ogół jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane podczas obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?
Jeśli spyta się Słowianina o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie wie, że to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały przyrządza się na zakwasie mąki pszennej, żurek z kolei – na zakwasie na mące żytniej. Jednak to nie jedyne, co różni te zupy, niemniej warto zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla doświadczenie kucharza oraz jego osobiste preferencje. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, bowiem w ramach tej grupy zup można wymienić trzy rodzaje:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem i chlebem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Nie ma potrzeby przygotować samemu bazy na żurek i barszcz biały
Preparacja zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W sieci przeczytać można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]