Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony
6 listopada 2021
Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą jemy na ogół w trakcie Wigilii bądź dużych rodzinnych zabaw. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z mięsnym nadzieniem i do ziemniaków
Wydaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a zarazem nieco słodkawy aromat sprawia, że wyśmienicie współdziała on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy przedkładają kawałki kiełbasy, jajo na twardo i ziemniaki, pozostali wrzucają do niego pierogi z kapustą, grzybami albo mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek na obiad, lecz także smakowita przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego krokieta z pieczarkami.
Wypada podkreślić, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, o ile nie został zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ zawiera mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj samodzielnie
Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia tę potrawę. Jedni wolą barszcz na ostro, dobrze pieprzny, inni dosypują do niego nieco cukru, aby podkreślić naturalną słodycz buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli szykuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej zdrowych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przyrządzać na własną rękę, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]