Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

25 października 2022

Więcej o zdrowej żywności ekologicznej na artmankiszonki.pl.

Od szybkiego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się w zeszłym wieku, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej wypełniać różnymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z rosnącą świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.

Żywność ekologiczna – niższa zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

Aby dany wyrób dostępny w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wytycznych. Żywność eko oraz przetwory z niej wytworzone muszą zdobyć stosowne certyfikaty wydawane przez upoważnione do tego laboratoria. Podstawowym jednak atrybutem spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa hodowano z zachowaniem głównych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani środków protekcji roślin mogących mieć negatywny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody gruntowe, a opryski pół syntetycznymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych pszczół. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa mają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.

Kupujesz eko żywność? Sprawdzaj dokładnie informacje na opakowaniu

Żywność eko jest poddawana ciągłemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym również w czasie przechowywania oraz przewozu. Co ważne, jeżeli produkt spełnia kryteria, jego producent prócz typowych informacji między innymi o możliwych alergenach, wadze netto, miejscu pochodzenia ingredientów, dacie trwałości i temperaturze przechowywania, musi też obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc listek ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Poszukując ekologicznych przetworów warto więc czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie informację o otrzymanych certyfikatach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]