Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

11 sierpnia 2021

Od wieków w polskiej kuchni używa się kwaszonek. Od kilku lat jednakże notorycznie wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości oraz zawartość

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj większość z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niesłychanie zdrowy, aczkolwiek bardzo kwaśny. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również przeróżne minerały, jak m.in. miedź, fosfor i żelazo. Wielu ludzi może mieć trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, jednak powinnyśmy wypijać go regularnie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się również osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie kupić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?

Sok z kiszonego buraka jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który pijemy również jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: poprawia koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a zarazem obniża ciśnienie. Chociaż buraki cechują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednak jego spożycia paniom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek bądź reumatyzm.

Jeżeli nie masz czasu, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz kupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]