Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

22 stycznia 2023

Kup kiszoną kapustę.

Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często gości ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Dlaczego powinno się spożywać kapustę kwaszoną?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie strawy. W efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, których zdobycie w chłodne miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A trzeba podkreślić, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B2, B5, B9). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, magnezu czy wapnia. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego poleca się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.

Kapusta kiszona – w daniach głównych i w zupach

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się jako główny składnik dań, jak i w przystawkach do nich. Na surowo przeważnie spożywa się ją w postaci surówki z cebulką oraz tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb i kartofli, a rzadziej na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też produkt, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, łazanek czy pasztecików. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy albo kapuśniaka.

Generalnie każda rodzina ma swój sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach nieczęsto kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kwaszoną.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]