Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

22 lutego 2023

Jeśli potrzebujesz kiszonkek z warzyw, powinieneś odwiedzić ten adres.

Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański przysmak, nieczęsto spotykany w innych częściach świata. Jednakże domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w obu Amerykach oraz w Azji.

Dlaczego kwaszone przetwory z warzyw są popularne?

Zgodnie z wiedzą historyków metoda konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w occie albo w solance, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym jest ona zanurzona, hamuje namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz był to optymalny sposób, aby zwiększyć okres zdatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb nawet o kilka miesięcy. Stąd też przyjął się zwyczaj szykowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od zarania swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Zawierają one m.in. sporo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z słonecznika lub kukurydzy.

Kiszonki na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni generalnie na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie i w USA, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Jednakże pickle są tam bodaj niezmiernie lubianym składnikiem kanapek, burgerów i hot-dogów. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraczki i kapusta, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. marchew, pomidory oraz owoce (przykładowo truskawki).

Solanka i ocet modyfikują teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą bądź znaczącym dodatkiem do tysięcy przepisów lokalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych krajach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek przygotowany wedle typowego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]